Vakantiekinderen

Hallo,wij zijn Carel en Inge Oldenboom en wij hebben een gastkind

Dominika, een meisje uit het kindertehuis in Gönc, in het   noorden van  Hongarije.

 Het is vier jaar geleden dat ze voor het eerst bij ons kwam……..

 Dominika komt uit een groot gezin waarvan de kinderen op straat leefden omdat de ouders zich niet verantwoordelijk voelden voor de zorg en de opvoeding van hen.

De kinderen zijn bij hen weggehaald omdat ze niet goed verzorgd werden  en wonen vanaf 2006 in het kindertehuis en vanaf die tijd gaan ze ook naar school

De eerste keer sprak ze uiteraard geen woord Nederlands, en wij zijn het Hongaars niet machtig, dus was het communiceren met handen, voeten en plaatjes.

Tot onze verbazing leerde Dominika erg snel en binnen 1 week kon ze al veel woordjes en tellen in het Nederlands ging al tot 10!

We hebben een dochter en een zoon, Marieke van 20 en  Jan-Willem van 18, ook zij vinden het geweldig als Dominika weer komt Ze is voor hun het kleine zusje en Dominika is ook dol op  Marieke en Jan-Willem.

 Dominika is nu 8 x hier geweest  ze is alweer erg veranderd ,de eerst keren was ze erg druk ze wilde wel 4 x daags fietsen en zwemmen.

Telkens wilde ze wat doen, geen moment rust had ze, ze kwam natuurlijk ook in een heel ander milieu en kreeg opeens alle aandacht; ze had bijvoorbeeld opeens een eigen fiets en skeelers voor zichzelf.

Ieder keer als ze komt  gaat ze eerst naar haar kamertje  en kijkt er  rond wat er nu weer staat, want alle knuffels en spulletjes van de vorige keer zijn allemaal meegegaan voor haar broertjes, zussen vriendjes en vriendinnetjes
In haar kast ligt weer veel leuke kleding want omkleden doet ze graag en bij ons heeft ze keuze genoeg  omdat we het inzamelen .

`S avonds gaan alle knuffels van haar bed en zet ze alle spullen weer netjes.

Het "alleen"slapen vond ze maar niets; het is ook best wel stil als je alleen op een kamer lig en je dat niet gewend bent.

 Echt spelen op haar kamer doet ze niet, alleen maar opruimen en alles weer anders zetten.
Spelletjes doen vind ze alleen leuk als we het met z’n allen doen; ze heeft er niet veel geduld voor.
Op de computer zijn facebook en Youtube favorit 


Het eerste jaar hebben we veel thuis en in de omgeving gedaan


 We hadden iemand gevonden die haar zwemles wilde geven en daar was ze best fanatiek in want met een kurk om zwemmen vond ze maar niks.

 

We zijn  gaan kamperen met haar, dit vond ze geweldig.

Ze kon ook lekker (veilig )fietsen op de camping  We hadden wel eerst gekeken of het wel een veilige camping  was met een klein zwembad waar ze wel in kon staan

Dit was een succes; in dit zwembad heeft ze heel wat uurtjes doorgebracht.

Ook met andere kinderen spelen ging goed, ze begrijpen elkaar best snel, en af en toe kwam ze met een briefje bij de caravan  dan hadden ze een disco georganiseerd

 Ieder jaar doet Dominika bij ons in het dorp mee met de kivada (kindervakantiedagen) we hadden het eerste jaar foto’s laten zien van het hutten bouwen en verven maar ze vond het maar niets om zo vies te worden , dat zijn ze niet gewend

Onze kinderen waren haar begeleiders en er was nog een Hongaars jongetje.  Ze vonden het geweldig , want ze wilde niet meer mee naar huis als we haar`s avonds op kwamen halen.  

Iedere keer dat ze komt  hoor je weer meer over hoe het gaat in haar kindertehuis en kom je over haar achtergrond meer te weten .

We hoorden via de stichting wel dat dit één van de armste kindertehuizen is  en  dat ze niet veel te besteden hebben voor het eten ed.

Toen we dat hoorden  dachten we  waarom zouden we niet wat kleding inzamelen als we er eens heen gaan kunnen we dit meenemen.

 Een beetje inzamelen werd al snel een heleboel.

We waren ook erg  benieuwd hoe ze daar zou wonen en zijn er in 2009 voor het eerst heen geweest, gelijk maar met een vrachtwagentje met spullen waar ze erg blij mee waren. ( Zie verslag Hongarije 2009)