2012 Maart

Reisverslag Maart 2012


Deze rit gaan we met z`n vieren naar Hongarije; Carel, Inge, Marieke en Jan Willem.
Marieke en Carel gaan de heenweg met de bus, mede mogelijk gemaakt door Dales Automobielbedrijf uit Zelhem, en volgepakt met hulpgoeden, naar Budapest rijden van waaruit Inge en Jan Willem, die het eerste stuk gevlogen hebben, mee zullen reizen richting Gönc.

9 Maart.

Na gisteren de bus volgeladen te hebben met kleding, speelgoed en etenswaren, waaronder 450 pakken oliebollenmix, vertrekken we vanmorgen om 5 uur voor een rit van 1100 km tot aan de Hongaarse grens.
Het is de eerste keer voor Marieke dat ze de reis gaat doen als "aktief Chauffeur" en vind ze het best spannend.
De rit verloopt zeer voorspoedig en na 12,5 uur staan we aan de Hongaarse grens, waar we een tolvignet moeten halen en onze weg kunnen vervolgen.
De laatste kilometers brengen ons in de plaats Mosonmagyarovar, waar we een overnachting maken in het ons inmiddels zeer bekende Hotel Corvina.

   

10 Maart

De dag begint vandaag vroeg met een ontbijt om 06.30.
We gaan vandaag Inge en Janwillem ophalen op Ferihegy airport bij Budapest.
Ze zullen daar om 11.00 landen dus het is belangrijk om daar op tijd te zijn.
Marieke zal vanaf Budapest met de trein naar Gönc verderreizen i.v.m. de zitplaatsen (3) in de bus.
We rijden dus Budapest in naar het treinstation Kéleti , waar Marieke op zal stappen.
Onderweg in Budapest schiet Mariek enkele sfeerfoto`s en het valt ons op dat het weer in Hongarije eigenlijk beter is dan de laatste weken in Holland

   

Nadat we "passagiers"gewisseld hebben gaan we onderweg voor de laatste 250 km.
Ook dit stuk van de reis gaat door het uitstekende weer zonder problemen.
Jan Willem valt een nieuw fabriekscomplex op waar volgens hem energydrink geproduceerd wordt, snel maakt hij enkele foto`s en zegt "als we hier gaan wonen kan ik daar wel werken; lekkerrrr!!Bij aankomst op het kindertehuis werden we ontvangen door de kinderen met de Hollandse tekst: "Hallo, alles goed?"
Doordat het zaterdagmiddag is en onze vaste begeleider, Istvan, voetballen is vermaken we ons eerst een uurtje met de kinderen.
Ze vinden het allemaal geweldig om ons weer te zien en hebben veel verhalen en dingen die we moeten komen kijken.
Wat ons erg goed doet is dat de speelplaats die we afgelopen zomer opgeknapt hebben ( verslag juni 2011) erg intensief gebruikt wordt.
Van de schommels zijn er een paar aan vervanging toe omdat de touwen of de plankjes versleten zijn, en voor het basketbalbord is er geen gras meer te zien door het vele gebruik.

 
 

Later op de middag worden we begroet door Istvan die terug is van zijn voetbalmatch en gaan we op de koffie bij Eva, de direktrice, die speciaal voor ons even langs komt op haar vrije zaterdag.

Na het avondeten gaan we met behulp van de kinderen de bus uitpakken.
Het is innmiddels donker en een heel stuk kouder.
Daar zullen we even weer aan moeten wennen; het is `s ochtends eerder licht, maar `s avonds eerder donker; dit scheelt bijna een uur in vergelijk met Holland.
Maar met de hulp van enthousiaste kinderen is de bus zo gelost.
Een deel van onze lading blijft in de bus omdat deze voor het babykindertehuis in Nagybarca ( 100 km van Gönc) is en waar we in de komende week ook nog een bezoek gaan brengen.

   


11 Maart

Vandaag is het feest: Carel is jarig en dat mag gevierd worden!
wanneer er iemand 7 jaar geleden zou zeggen dat Carel zijn verjaardag in Hongarije zou vieren werd er waarschijnlijk hard om gelachen.
Maar vandaag heeft de dag een aantal verassingen in petto waar Carel nog geen weet van heeft.
We beginnen de dag natuurlijk met de felicitaties en de knuffels van Inge, Marieke en Jan Willem, maar al snel komen er een paar kinderen die een mooie tekening gemaakt hebben.
Na het ontbijt is er een repetitie gepland van de Szia Klub, het plaatselijke jeugdkoor, waar we bij een vorig bezoek instrumenten afgegeven hebben.
Deze repetitie op zondag is vanwege een optreden op donderdag, dan is er een nationale feestdag in Hongarije.
Ook omdat we even de leiding van het koor willen ontmoeten, Janos Sivak.
Janos is naast zijn drukke leven als burgemeester ook leider en promotor van de Szia Klub en vooral zeer sociaal bewogen en begaan met de mensen die het momenteel financieel het moeilijkst hebben.
We gaan met hem overleggen of we de kleding voor volwassenen ,die we ook regelmatig binnen krijgen, via een geregulierd gemeentekanaal ten goede kunnen laten komen aan de bevolking in Gönc.
Voor dit overleg en dus tijdens de repetietie van het zangkoor wordt de verjaardag van Carel gevoerd met "Champagne"voor de volwassenen en een speciaal lied gezongen door de kinderen.
Ook deze keer hebben we een instrument voor de Szia Klub meegebracht; een aangeboden keybord, waarmee men erg blij was.  

     

Deze feestdag kan natuurlijk niet voorbij gaan zonder een traktatie voor de kinderen.
Tijdens het knutseluurtje, georganiseert door Inge deelt Carel zakjes chips uit aan de kinderen in alle groepen.
`s avonds is er nog een verassing: Eva heeft een mooie taart gebakken en komt speciaal voor de jarige deze aanbieden.
We laten het ons goed smaken en hebben een leuke avond, waarbij tevens de situatie in het kindertehuis en de planning voor de komende week besproken wordt.

   12,13,14 Maart

Deze dagen zijn we op bezoek geweest bij kennisen, hebben gespeeld met de kinderen op de speelplaats, hebben de dozen met babykleding naar het babykindertehuis gebracht en zijn boodschappen wezen halen in Miskolc.
De inkopen die we gedaan hebben waren voor de Pizza`s die we morgen gaan maken van de oliebollenmix.
Ook hebben we voor een deel van ons budget van Eva een lijst meegekregen met daarop de levensmiddelen die dagelijks gebruikt worden in het kindertehuis.
We hebben onze ogen uitgekeken vanwege het grote assortiment levensmiddelen dat er bij de winkelketens in deze provinciehoofdstad te koop is.
Het verschil met een plaatsje als Gönc nog geen 100 km verderop is wel heel erg groot.

    

15 Maart

Omdat het vandaag een nationale feestdag is zijn de kinderen allemaal vrij en hebben we vrijwilligers genoeg om te helpen met het bakken van pizza`s
Omdat het voor de kinderen een lekkernij is, verwachtten we er nogal wat nodig te hebben, we gaan in totaal 15 pizza`s maken van de oliebollenmix en de spullen die we gisteren in Miskolc gehaald hebben.
In de keuken van één van de woningen bereiden we de pizza`s zover voor dat ze in iedere andere groep alleen nog maar afgebakken hoeven te worden.
Het eindresultaat mag er zijn en de kinderen en ook de begeleiding en wijzelf  laten het ons goed smaken.

      

      

Vanavond is er feest ter ere van de verjaardag van de revolutie, de kinderen van het kindertehuis mogen meelopen in de fakkeloptocht vanaf het park tot het Kulturhuis.
Wij lopen ook mee en sluiten ons aan bij de dorpsbevolking om te luisteren naar het dameskoor uit Gönc, een aantal sprekers en een optreden van de Szia Klub.
Na het officiële gedeelte wordt er een optreden verzorgt door de band Crossraod, plaatselijk zeer populair, de mannen maken een mooi stuk rockmuziek, alleen jammer dat we de Hongaarse taal niet zover beheersen dat we de nummers ook begrijpen.

  

16 Maart

Vandaag is helaas al weer de vertrekdag, we gaan nog met de kinderen op de foto en voor veel kinderen is dit de gelegenheid om nog een extra knuffel te geven.

      


Na de middagmaaltijd vertrekken we, uitgezwaaid door de kinderen met hun begeleiders, richting Hongaars- Oostenrijkse grens.
We gaan de terugreis met z`n vieren in de bus, en gaan weer overnachten in Mosonmagyarovar bij Hotel Corvina.

17 Maart

Na een goede nachtrust en een fijn ontbijt beginnen we vol vertrouwen aan de 1100 km terug door Oostenrijk en Duitsland.
Het weer is bijzonder goed en de drukte valt mee tot we in de buurt van Oberhausen de eerste vertraging oplopen en samen met een ferrari oprijden :)
Ongeveer ter hoogte van parkeerplaats Hünxe begint het dan ook nog te  regenen; dit zorgt ervoor dat de stemming tijdelijk zakt maar terugdenkend aan de afgelopen week kunnen we toch zeggen:

Het was vermoeiend, kost wat energie, maar we zouden het niet kunnen missen!!!

Iedereen die in welke vorm dan ook bijgedragen heeft aan deze rit willen we hartelijk danken, ook zeker namens de kinderen in Gönc!!!