2011 Juni

Dit maal staat het transport in het teken van de terugreis van Marieke, haar stage van 5 maanden is voorbij, dus tijd voor de terugreis.
We hebben deze keer alweer zoveel spullen voor Gönc ontvangen dat we met een kleine vrachtwagen moeten gaan.
Veel kleding en speelgoed, maar we gaan deze keer aandacht besteden aan de speeltoestellen op het terrein van het kindertehuis.
Van een deel van de opbrengst van de  goededoelen markt op de OBS Wis en Wierig hier in Gaanderen hebben we door de medewerking van de Fa Roenhorst Tuinhout uit Westendorp (www.roenhorst.com)  2 mooie picknicktafels van 3 meter  kunnen kopen waar de kinderen samen kunnen zitten wanneer ze buiten zijn.


Reisverslag Juni 2011

Na een drukke vrijdagmiddag hebben we de vrachtwagen, die door automobielbedrijf Dales uit zelhem medegesponserd wordt, helemaal vol met veel bruikbare goederen die momenteel in Gönc hard nodig zijn.
Een kleine greep uit de dingen die we door giften en gaven mee kunnen nemen:
Heel veel baby- en kinderkleding, schommels, picknicktafels, kranen, speelgoed, fietsen, muziekinstrumenten en natuurlijk het belangrijkste: voedingsmiddelen.
Doordat onze dochter Marieke 5 maanden stage heeft gelopen in het kindertehuis hebben we een nauwkeurig beeld van de schrijnende behoefte aan eten.
Er zijn weken waarin de kinderen, door de bezuinigingen en de crisis in Hongarije, niet veel meer te eten krijgen dan macaroni en spagetti zonder saus maar met een beetje spekvet.
We hebben door de hulp van verschillende supermarkten en particulieren veel extra eten en bv zeep, shampoo en wasmiddelen bij ons.

Na op zaterdagmorgen om 5 uur te zijn vertrokken, bereiken we na een reis met veel slecht weer in Oostenrijk, het hotel waar we zullen overnachten in Mosonmayarovar net over de Hongaarse grens.

De zondag hebben we om naar onze eindbestemming in Gönc te komen.
We arriveren om ongeveer 14.00 bij het kindertehuis waar we ontvangen worden door Marieke en een aantal vrolijke kinderen.

We gaan, na een kop koffie bij de direktrice, onze wagen uitladen.
Tijdens dit werk begint het te regenen, maar de kinderen die helpen sjouwen laten zich niet uit het veld slaan en blijven dapper doorgaan
 

`s avonds hebben we een Hongaars overleg over wat we allemaal gaan doen de komende week en gaan na een Hongaarse borrel vroeg in bed.

Op maandag gaan we naar het babykindertehuis in Nagybarca bij Miskolc waarvoor we ook nog spullen bij ons hebben.
Ook in dit tehuis is de crisis duidelijk aanwezig en zijn onze spullen zeer welkom.

Op de terugweg gaan we inkopen doen dvoor de grillparty die we ter ere van het afscheid van Marieke gaan organiseren.
We doen inkopen bij een grote supermarkt en nemen ook voor enkele honderden Euro`s levensmiddelen mee voor het kindertehuis.
Istvan, een van de begeleiders, kan zijn kar volladen en zo de spullen kopen die het meest nodig zijn.


Dinsdag beginnen we `s morgens met het demonteren van het schommelframe en beginnen met het schuren en in de grondverf zetten waarbij we veel hulp hebben van de kinderen en, zeker niet onbelangrijk, de klusjesman.
   

Ook het frame waar ooit het basketbalbord aanzat krijgt een opknapbeurt en wordt in de verf gezet.
 

Het weer is super en we kunnen s middags al beginnen met het ophangen van de schommels en het basketbalbord.
De schommels hangen nog nauwlijks of de kinderen zijn al volop aan het schommelen
 


Woensdag
Vandaag gaan we de picknicktafels en de zandbakken opbouwen.
Ook hierbij kunnen we rekenen op de hulp van iedereen, zelfs eva, de direktrice, help enthousiast mee met schilderen van de zandbakken.
   

De werkzaamheden vlotten en rond de middag staan de picknicktafels en zit het zand in de zandbakken zodat de allerkleinsten hun hart op kunnen halen

 

De rest van deze dag hebben we besteed aan een rondrit door de omgeving.
Er is in deze streek zeer veel natuurschoon en geweldige uitzichten, maar de bewoners leven hier in armoede vanweg het ontbreken van werkgelegenheid.

 

DONDERDAG

Vandaag is de dag van de grillparty voor het vertrek van Marieke.
We beginnen na het ontbijt met de voorbereidingen zoals het maken van een gigantische bak vol gesneden fruit ( Appels, banaan, mandarijn, annanas, etc).
Van het vlees dat we begin van de week in Miskolc hebben meegebracht snijden we: satehvlees die in de marinade gaat, Shasliek met paprika , ui, en spek, en van de mooie stukken maken we gekruide lapjes.
Mariek maakt gevulde eieren "voor een heel weeshuis" en Eva, de direktrice, maakt een overheerlijke koolsalade.
Gesneden tomaten en komkommer maken het geheel compleet.

 

Rond een uur of 4 breekt er een enorme hoosbui los boven Gönc, maar een blik op buienradar geeft ons vertouwen: het zal rond 5 uur droog worden en ook blijven.
De eerste kinderen komen al naar de speelplaats en tegen 5 uur stromen ook de andere gasten binnen.
Totaal heeft Marieke zo`n 80 personen uitgenodigd; kinderen, begeleiders, leraren van school, mensen van de Zia club, kortom, iedereen waar ze in de afgelopen maanden mee heeft samengewerkt en contact mee heeft opgebouwd. 
De picknicktafels zijn onmiddelijk een groot succes, veel gasten kijken hun ogen uit vanwege de "make over" van de speelplaats.

  

Voor de kinderen heeft Marieke nog een paar verassingen in petto: ze kunnen zich laten schminken en er is een echte bingo waar ook de volwassenen graag aan mee doen.
In perfect Hongaars leidt Marieke de bingo en geniet ervan hoe fanatiek iedereen is.

   

Namens kinderen en begeleiders krijgt Marieke een oorkonde aangeboden door Eva voor haar werk en inzet van de afgelopen maanden.
Ook de Zia club, de zang en dansgroep waar Mariek ondertussen officieel lid is, laat een aantal nummers horen.

 


Het is goed te zien hoe iedereen zich tegoed doet, zodat aan het eind van de avond er niet veel meer over is dan een aantal stokjes sateh, die de volgende dag gegeten zullen worden.

VRIJDAG

Vandaag hebben we een "licht" programma; we kunnen nog wat bijkomen van het feestje van gisteren en moeten nog een paar kleine klusjes doen.
Doucheslangen en douchegordijnen die we hebben gekocht moeten nog opgehangen worden
Verder gaan we vanmiddag een basgitaar met versterker aanbieden bij de Zia club; gekregen van bekenden en zeer welkom bij deze dans en zanggroep.
De spullen van Marieke worden ingeladen  en zo komt er langzaam een einde aan deze "opdracht "in Gönc.

   

ZATERDAG

Vandaag gaan we de terugreis beginnen en om 08.00 worden Dominika en Marieke naar Hidasneméti gebracht om met de trein naar Budapest te reizen en van daaruit naar Weeze te vliegen waar ze afgehaald worden door Inge.
Wij vertrekken rond 09.30 met de vrachtwagen vanuit Gönc en zullen ongeveer bij Budapest zijn als de dames de lucht in gaan.
De reis loopt lekker en we besluiten door te rijden tot ongeveer 19.00 uur en gaan in  st. Valentin ( Oostenrijk) een overnachting maken.

ZONDAG

Na het ontbijt gaan we vol goede moed de baan weer op, doordat we gisteren verder doorgereden zijn denken we vandaag redelijk "vroeg ", rond 17.00 thuis te zijn.
Dit idee verdwijnt snel wanneer we een aantal keren in een behoorlijke file belanden vanwege werkzaamheden op de duitse autobaan.
De laatste vierhonderd kilometer kunnen we doorrijden en zijn zodoende toch nog rond 19.00 weer aan de Kerkstraat waar we aan kunnen schuiven bij de welkomstbarbeque van Marieke.